Sunday, October 23, 2011

Sapa berminat nak kerja kat google?

http://blogserius.blogspot.com/Jom apply ramai-ramai!




Siapakah yang membunuh Hasan Al Banna?

Dokumentari sejarah dalam bahasa Indonesia yang membongkar siapakah yang membunuh Hasan al Banna.

Monday, October 17, 2011

How to Build a Solar Bottle Bulb 2.0 ( Updated English Version)



Di Filipina, sekumpulan pengkaji dari MIT menemui kaedah untuk membuat lampu dari botol pepsi yang menggunakan tenaga solar. Ini kerana di Filipina, kebayakkan rumah penduduk di luar bandar tidak mempunyai infrastruktur untuk memasang lampu elektrik. Kaedah ini sangat mudah dan bahan-bahannya mudah didapati. Lepas ini balik kampung boleh cuba. Jimat elektrik ooo. Mungkin GITN nak guna kaedah ini untuk projek solar akan datang.

Wednesday, October 12, 2011

Aksi salah seorang peserta demonstrasi rampas Wall Street

Minyak naik, tol naik, harga barang naik, cukai itu cukai ini tapi gaji tak naik. Macam mana kita nak hidup!



Sunday, September 25, 2011

Struggling Malaysian


Aku rasa aku pun turut berkongsi permasalahan yang sama yang dihadapi oleh pemuda ini. Inilah masalah yang dihadapi oleh kebanyakan rakyat Malaysia yang baru bekerja. Bayangkan kalau kerja kat KL dengan gaji RM 2500 contohnya banyak benda yang hendak dilangsaikan. Kena bayar parking, Tol, sewa rumah, minyak kereta, installment kereta, bil telefon, kad kredit dan macam-macam lagi. Ditambah pula dengan kos sara hidup yang semakin meningkat. Harga makanan semakin mahal, syakikat telco pula nak kenakan tax 6% untuk prepaid, cukai dinaikkan 6% tahun ini, GST hendak diperkenalkan dan banyak lagi. Aku rasa dah sampai masa untuk kerajaan,syarikat swasta dan GLC mengkaji semula gaji pekerja kerana kos hidup sekarang dah terlalu tinggi terutamanya di bandar besar seperti Kuala Lumpur.

Undilah - English (Namewee Afdlin Shauki Kuli Pete Teo)


Klip video undilah ini adalah projek Pete Teo dan pelakon utamanya ialah Afdlin Shauki, Namewee dan lain-lain. Undilah sebelum pilihanraya supaya anda dapat memainkan peranan dalam menentukan masa depan negara ini. Lagipun pilihan raya nak dekat kan?

Monday, September 19, 2011

Mat Indera bukan pengkhianat negara

Berikut adalah sedutan forum yang diadakan di KL baru-baru ini yang membicarakan tentang Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan. Ianya dihadiri oleh Mat Sabu, Prof Aziz Bari dan Hishamuddin Rais.

Friday, September 16, 2011

Forum umum : Peranan golongan kiri

Semalam aku menghadiri satu forum iaitu peranan golongan kiri dalam sejarah kemerdekaan negara kita. Antara ahli panel ialah Dr Rohana iaitu Presiden PRM, Hishammudin Rais dan beberapa ahli akademik yang aku tak ingat nama mereka. Mereka mengatakan yang peranan golongan kiri tidak dapat dinafikan kerana mereka juga berjuang menentang British dengan cara mereka sendiri iaitu dengan mengangkat senjata.




Antara anli panel yang mencuit perhatian ialah saudara Hishammudin Rais iaitu seorang aktivis politik yang terkenal. Beliau menyentuh mengenai isu yang hangat diperkatakan sekerang iaitu tragedi Bukit Kepong. Antara fakta menarik ialah peritiwa tersebut berlaku pada 23 Februari 2011 1950, tujuh tahun sebelum merdeka. Kerajaan pada masa itu ialah British. Perkataan polis masa itu tidak digunakan lagi. Pegawai-pegawai tersebut di panggil mata-mata. Tempat tersebut pada masa itu dikenali sebagai rumah pasong, bukannya balai polis. Ketua rumah pasong tersebut pada masa itu ialah seorang pegawai keturunan Inggeris.



Oleh itu, serangan yang diketuai oleh Mat Indera adalah serangan yang dilancarkan terhadap British yang merupakan penjajah pada masa itu. Ini berbeza dalam filem Bukit Kepong yang dipaparkan saban tahun. Ternyata filem tersebut terlalu memihak kepada UMNO. Maklumlah yang menerbitkannnya juga orang UMNO iaitu Datuk Jins Samsudin.



Saudara Hishamudin Rais mengucapkan terima kasih kepada Mat Sabu dengan ucapannya yang kontroversi itu telah memecahkan hegemoni Bukit Kepong. Iainya telah mencetuskan pelbagai forum, polemik dan memaksa kita mengkaji semula sejarah peristiwa tersebut. Nampaknya tindakan kerajaan yang menyerang Mat Sabu tanpa henti menyebabkan isu Bukit Kepong ini menjadi popular. Orang mula menilai semula filem tersebut berdasarkan fakta dan orang ingin mengetahui siapakah sebenarnya Mat Indera.




Saturday, September 10, 2011

Ceramah Mat Sabu yang dikatakan kontroversi



Inilah ceramah Mat Sabu yang dikatakan kontroversi dan mencetuskan polemik dikalangan ahli politik, profesor dan sejarawan negara kita. Tapi memang ketika itu Malaya belum merdeka kerana peristiwa Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950. Ini bermakna kerajaan pada ketika itu adalah British dan pegawai Polis pada ketika itu adalah pegawai upahan British. haha.

Thursday, September 8, 2011

Wednesday, September 7, 2011

Motivasi hebat.Jangan mengalah sebelum bertempur.

video
Clip ini diambil dari filem facing the giant. Pasukan ini yang merupakan underdog akan menghadapi pasukan yang hebat dalam satu pertandingan. Kebanyakan dari ahli pasukan merasa ragu-ragu untuk mengalahkan pihak lawan. Oleh itu, coach pasukan tersebut hendak menaikkan semangat anak buahnya agar yakin bahawa mereka boleh mengalahkan pihak lawan. Biasanya latihan dilakukan dengan seorang membawa seorang lagi ahli pasukan diatas badan dan dibawa sepanjang 30 meter. Tapi dalam latihan ini, coach tersebut telah menutup mata salah seorang anak buahnya semasa mengangkat rakannya dan menyuruhkannya memberikan yang terbaik. Nak tahu apa yang berlaku sila lihat clip ini.hehe

Saturday, September 3, 2011

Pidato Motivasi Aburizal Bakrie (Bagian.4)








Pidato Motivasi Aburizal Bakrie (Bagian.3)




Pidato Motivasi Aburizal Bakrie (Bagian.2)


Pidato Motivasi Aburizal Bakrie (Bagian.1)



Aburizal Bakrie adalah pemimpin partai Golkar masa kini. Sebelum menyertai politik beliau adalah seorang  usahawan yang berjaya. Tapi empayar perniagaannya musnah saat Indonesia menghadapi krisis ekonomi pada tahun 1998. Saat itu beliau dihimpit hutang yang besar sampai jatuh miskin. Tapi dia tidak berputus asa dan mencari jalan untuk bangkit kembali. Ikuti ucapan motivasi beliau yang ditujukan pada anak muda Indonesia.

Saturday, August 27, 2011

Pensyarah melayu pertama di universiti oxford

video
Dr Afifi Al Akiti adalah anak melayu pertama yang menjadi pensyarah di universiti Oxford. Beliau berasal dari Perak dan mendapat pendidikan awal di sekolah pondok. Beliau mempunyai ijazah di dalam bidang falsafah nasrani. Ikuti laporan video ini mengenai latar belakang anak melayu pertama yang menjadi pensyarah di universiti Oxford.

Tuesday, August 9, 2011

Orang monyet

Ini kisah seorang anak muda di India yang mempunyai kebolehan luar biasa. Boleh memanjat tembok yang tinggi tanpa memakai apa-apa tali pun. Oleh itu dia diapanggil India monkey man. Kalau kita nak buat rock climbing kena pakai macam-macam. Mamat ni selamba jer panjat macam monyet.haha.

video

Saturday, August 6, 2011

Gigi paling kuat di dunia!

video
Ni pulak gigi paling kuat di Afrika.Mamat ni tarik kereta dengan dengan gigi, angkat guni dengan gigi.Semua benda dia buat dengan gigi. Bila pulak nak tengok gigi paling kuat di Malaysia.haha

Kepala paling kuat di dunia!

Tengok macam mana mamat ni angkat semua batu bata atas kepala dia. Mula-mula boleh capai dengan tangan lagi. Pas tuuu...



Thursday, July 28, 2011

Khan Academy dan pendidikan masa depan

Baru-baru ini aku diperkenalkan oleh ayah aku tentang sebuah laman web bernama khanacademy. Laman web ini mengandungi semua bahan pembelajaran dari matematik, fizik, kimia, sejarah dan sebagainya dalam bentuk video. Ianya dibangunkan oleh seorang anak muda bernama Salman Khan(bukan salman khan bollywood yer).

Wednesday, July 27, 2011

blog android

Hari ni aku update blog aku melalui phone menggunakan blog android.gara-gara geram dgn maxis broadband yg teramat slow terpaksa aku download blog android ni kat android market.ni kira macam Blogger version mobile lah.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, July 22, 2011

Percutian di Jakarta dan Bandung part 1

Baru-baru ini aku berkunjung ke Jakarta dan Bandung. Ini kali pertama kau ke luar negara. Sebaik tiba di Jakatra kami disambut oleh pemandu pelancong di sana. Destinasi pertama kami adalah ke hotel askot untuk meletakkan semua barangan. Maklumlah nak berjalan takkan nak bawa barang banyak-banyak.

Hotel askot ini kawalannya agak ketat.Setiap kenderaan yang nak masuk akan di scan terlebih dahulu. Bilik kami sangat luas seakan-akan apartment dalam hotel. Ada 3 bilik, 2 bilik air,dapur dan ruang tamu. Selepas meletak semua barang kami pun berangkat ke Bogor. Apa ada di Bogor?. Disanalah terletak Taman Safari Indonesia. Perjalanan ke sana agak jauh dan menuju ke tempat itu seakan-akan mendaki. Namun sebaik tiba di sana pengawal bertanya kami orang mana. Pemandu kami kata orang sumatra. Namun sekali lihat mereka sudah tahu ini bukan orang Indonesia. Bayaran yang dikenakan kepada orang luar adalah sekali ganda!cis!. Tapi kami masuk juga akhirnya. Taman safari ini sangat besar dan pelbagai jenis binatang di dalamnya. Sebelum masuk aku sempat beli lobak merah untuk diberikan pada binatang tersebut. Berikut dimuatkan gambar-gambar taman safari tersebut.







Saturday, July 9, 2011

Kunjungan Edvin Van De Saar ke Menara TM

Pada minggu lepas, lagenda bolasepak Manchester United yang baru bersara Edvin Van De Saar

berkunjung ke Menara TM. Ini adalah siri lawatan beliau ke Asia. Lobi Menara TM penuh sesak dengan peminat-peminat Manchester United termasuklah aku.

Masing-masing berebut-rebut untuk mengambil gambar lagenda Man U yang mereka minati itu. Staff TM dan pelanggan TM diberikan peluang untuk bertemu dan mengambil gambar bersama Edvin Van De Saar.

Setelah menunggu agak lama, akhirnya aku mendapat peluang untuk meminta tandatangan beliau.

Malangnya aku tidak membawa t-shirt untuk ditandatangani, yang ada hanyalah handphone.Handphone pun handphonelah. Dengan selamba saja aku bagi handphone HTC desire aku kat Van De Saar. Apa lagi dia pun sign lah. Pas ni kalau aku nak jual hanset ni aku nak jual pada fan Man U. Boleh jual harga tinggi skit.hehehehe.

Saturday, July 2, 2011

Samsung Galaxy S II : The next king of android



Samsung baru saja melancarkan produk barunya iaitu Samsung Galaxy S II. Di antara semua syarikat telekomunikasi Maxis yang paling awal melancarkan pakejnya. Hanya serendah RM 1149(kontrak 2 tahun) anda sudah boleh memilki smartphone android yang hebat ini. Nak tahu lebih lanjut, anda boleh layari lama web maxis.

Tuesday, June 14, 2011

Three Idiots song

video 
Klip video ini diambil dari filem hebat 3 idiots. Filem ini dikatakan memecah rekod box office di bollywood. Kebanyakkan filem bollywood hanya berkisar tentang kisah cinta muda mudi tapi filem ini tidak. Ianya mengangkat tema persahabatan 3 orang sahabat yang sama-sama belajar di sebuah kolej di India dan pelbagai dugaan yang ditempuhi mereka sehingga tamat pengajian. Nak tahu lebih lanjut kena tonton filemnya yer.

Thursday, June 9, 2011

Tuesday, June 7, 2011

Muktamar PAS ke 57

Baru-baru ini berlangsung muktamar PAS ke 57 di Taman Melewati, Gombak. Ini pertama kali aku menghadiri muktamar tersebut. Aku bukanlah ahli parti politik PAS tapi aku pergi sebagai pemerhati.

Kami sampai seawal pagi hari. Kami bersarapan terlebih dahulu di kawasan sekitar itu dan untuk bertanyakan orang arah tempat tersebut.Maklumlah baru pertama kali sampai. Sebaik singgah di kedai makan mula kelihatan beberapa orang yang berkopiah putih. Aku rasakan ini mestilah ahli-ahli PAS. Aku menyapa seorang pakcik untuk bertanyakan jalan. Pakcik ini mempelawa kami sarapan bersama kerana diapun kebetulan hanya seorang saja. Kami pun bersembang-sembang dengan pakcik ini. Pakcik ini memang ahli PAS satu ketika dahulu tapi sekarang tidak aktif lagi. Dia lebih banyak menumpukan pada kerja-kerja kebajikan dan dakwah. Diselitkan juga ceritanya masa zaman muda dulu bagaimana perjuangannya dengan di dalam PAS. Dalam perbualan dengannya agak nampak sedikt kekecewaan padanya tentang suasana politik pada hari ini. Selepas sarapan kami pun minta diri untuk ke muktamar.




Sebaik sampai orang sudah ramai kelihatan. Diluar penuh dengan gerai.Gerai buku,cd, makanan dan macam-macam lagi. Cuaca pada pagi itu sangat terik. Berpeluh-peluh aku dibuatnya. Aku cuba untuk masuk ke dalam dewan tapi tak lepas kerana di dalam dewan hanya untuk perwakilan. Nak cari tempat duduk pun susah kerana orang terlalu ramai. Aku lari ke luar ke kedai buku sambil mendengar perwakilan meneruskan perbahasan. Keadaan di luar juga tidak selesa kerana cuaca yang begitu panas dan bersesak-sesak. Kira-kira jam 10 pagi keputusan pemilihan akan diumumkan.



Akhirnya pengerusi tetap membuat pengumuman barisan kepimpinan PAS untuk 2011-2013.Haji Hadi tidak dicabar, Mat Sabu menang sebagai timbalan menewaskan 2 lagi pencabar.Husam Musa, Salahudin Ayub dan Mahfuz Omar diangkat sebagai naib presiden.



Selepas pengumuman dibuat, ada yang kelihatan sudah pulang.Kerana keadaan tidak selesa muungkin aku rasa. Aku berpendapat Taman Melewati tidak sesuai lagi untuk dijadikan tempat bermuktamar. Dahulu ahli PAS sedikit kini sudah ramai. Bilangan perwakilan melebihi seribu orang.Rasanya PAS harus mencari tempat yang lebih selesa untuk mengadakan muktamar pada masa akan datang. Kerana tidak selesa dengan keadaan di luar dan dalam dewan akhirnya aku pulang.



Kepada barisan kepimpinan PAS yang baru selamat berjuang!

Sunday, June 5, 2011

ACARA MALAM ESOK DI BUKIT KIARA





SEMUA DI JEMPUT HADIR

sila datang untuk mendengar taktik
dan strateji zionisma apco yang
sedang bekerjasama dengan
kumpulan kanan kristian
yang akan membawa malapateka
bukan sahaja di timur tengah
tetapi malapetak untuk kita semua

zionisma telah sampai ke pusat
kuasa di kuala lumpur
najib razak sedang di kawal dan di nasehati
oleh kumpul zionis apco
ini adalah sebahagian dari strateji zionis global

dengar penerangan dari:

Prof.Achin Vaniak
Rev Dr. Stpehen Sizer

di Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPM)
Bukit Kiara

Jam 8.00 malam
Isnin 6 Jun 2011

NOTA:
Kalau sesat sila pukul talipon:
Jemaimah - 019-321-11-15
Syafiq - 013-231-45-96




Thursday, May 26, 2011

Sunday, May 22, 2011

Superbike

Minggu lepas selepas solat jumaat aku lepak-lepak bersama kawan-kawan di lobby menara TM. Tiba-tiba aku terperasan ada pameran superbike di situ. Apa lagi aku pun terus serbu la sebab aku memang minat superbike ni. D isitu ada lebih kurang 4 atau 5 superbike yang dipamerkan. Harga pun boleh tahan la jugak. Dalam semua superbike tu ada dua yang aku berkenan dan rasa mampu bayar.heheh. Kedua-duanya jenama Kawasaki. Satu Kawasaki ninja dan satu lagi entah apa aku tak ingat namanya. Moto superbike ni boleh dibeli tanpa down payment. Kalau nak bayar down payment memang tak mampu la. Aku terkejut bila tengok bayaran ansuran boleh dibuat sehingga 20 tahun!.Mak ai.20 tahun tu. Tapi syarat nak beli moto ni mestilah berdaftar dengan koperasi TM iaitu Kota Emas dan yang boleh jadi ahli kopersi ni adalah staf TM saja. Kalau bukan staf TM aku tak tau harga dia macam mana. Kalau korang staff TM dan ahli Kota Mas boleh la beli moto superbike ni. Aku berkenaan moto Kawasaki yang  warna putih 500 cc tu. Tapi bayaran bulanan boleh tahan la untuk gaji aku yang tak seberapa ni walau untuk ansuran 20 tahun pun.huhu. Lagipun nak kena ambil lesen B full la pulak.Duit lagi. Kalau aku ambil Kawasaki Ninja yang 250 cc ni terus boleh bawa jer. Lepas ni Penang-KL takda hal la bro.Weekdays di KL.Weekend di Penang.Kat bawah ni aku letak gambar-gambar moto tu yang sempat aku ambil untuk tatapan korang.

Sunday, May 15, 2011

Minyak wangi

Semalam aku berkunjung ke Batu Ferinngi, Pulau Pinang untuk melihat barang-barang yang dijual disana. Aku singgah sekejap di sebuah kedai minyak wangi milik seorang Arab.Orang Arab ni fasih berbahasa Melayu sebab sudah lama tinggal di Malaysia. Macam-macam minyak wangi dijualnya. Dalam kedai tersebut tedapat seorang pembeli dari China. Aku tengok banyak betul minyak wangi yang dibelinya. Aku rasa mesti minyak wangi ni minyak yang istimewa.Kalau tak, takkan orang tu beli bukan main punya banyak. Aku cuba bau minyak kasturi dan memang baunya betul-betul wangi. Minyak kasturinya ada pelbagai jenis.Ada yang warna hitam, putih, kuning dan sebagainya. Kemudian dia mengeluarkan minyak kasturi salji. Warnanya seperti warna salji dan pekat.Aku pun cuba bau, masyaalah punyalah wangi. Terus aku beli walaupun agak mahal. Banyak jugala aku borong kat kedai tu. Dekat 6 botol aku beli.Wangi punya pasal.hehe.Jadi kalau korang mai Penang jangan lupa singgah Batu Feringgi..


Saturday, April 30, 2011

KENYATAAN MEDIA TIMBALAN YDP PAJIM ENCIK JAAFAR BIN OSMAN

ISU PEROBOHAN KAMPUNG-KAMPUNG MELAYU ATAS NAMA PEMBANGUNAN OLEH PARA PEMAJU YANG TERLIBAT. APA TINDAKAN KERAJAAN NEGERI DAN KERAJAAN PUSAT  TERUTAMA AGENSI-AGENSI MELAYU. KENYATAAN DITUJUKAN UNTUK ISU KAMPUNG BUKIT KECIL SUNGAI NIBONG PULAU PINANG BERTARIKH 26 APRIL 2011.

Sehinga kini masih tidak ada sebarang tindakan daripada pihak kerajaan pusat bagaimana hendak menyelamatkan tanah –tanah milikan Melayu yang kian berkurang daripada terus berpindah tangan  dibeli oleh pemaju terutama daripada luar negara.

Kemudian projek perumahan yang dibuat berharga ratusan ribu hingga jutaan ringgit. Langsung tidaka da kawalan tanapa  penyertaan Melayu di dalam projek tersebut.

Mengikut tinjauan yang saya buat di kawasan projek perumahan mewah yang dibuat berskala kecil 10-20 buah rumah bungalow.Tidak memerlukan pemaju membina rumah kos sederhana. Hal ini rancak dibangunkan di daerah barat daya P.Pinang,kubu Melayu bermajoriti.

Kawasan majoriti Melayu kini menjadi sasaran  seperti di Teluk Kumbar, Sungai Ara dan kini tertumpu di Balik Pulau. Bila tanah-tanah  kampung Melayu dibeli penduduk asalnya terpaksa berpindah.

Trenda ini telah pun berlaku di Jelutong, Sungai Pinang, Kelawai dan kawasan pusat bandar. Hampir tidak ada lagi Melayu di pusat bandar.

Saya menggesa :

PERTAMA -   Agensi-agensi  kerajaan seperti Kazanah Nasional, Mara,Petronas dsbya tolong beli tanah-tanah tersebut untuk simpanan masa depan. Tanah-tanah tersebut amat baik  dibeli dan diwakafkan kepada umat Islam yang daif. Satu bentuk amal jariah.

KEDUA -  Gunakan peruntukan Baitul Mal dan zakat untuk membangunkan  tanah-tanah tersebut bagi kebajikan  umat Islam. Kitakan sudah merdeka dan memerintah mengapa keadaan berlaku sebaliknya.Dulu salahkan penjajah kini nak salahkan  siapa pula.

KETIGA - Para korprat yang kaya raya atas nama bumiputera patut bersyukur dengan mewakafkan sedikit harta untuk menyelamatkan tanah-tanah Melayu di P.Pinang.

Ingat prinsip Islam dalam harta orang kaya ada bahagian orang miskin sebagai hak Allah. Jika para hartawan berpakat  dan GLC bertindak isya Allah satu dua keping tanah dapat diselamatkan.

KEEMPAT - DEB mesti dihidupkan semula terutama di P.Pinang dengan mensyaratkan pemaju yang membeli tanah-tanah milikan Melayu mesti membina 30 % bangunan untuk menempatkan Melayu di kawasan yang dimajukan.

Dasar ekonomi yang baik mesti ada campur tangan kerajaan untuk memperbetulkan kreadaan supaya terjamin keadilan untuk semua. 




PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Kenyataan Media : Saya yakin dalam video itu bukan Anwar

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Kenyataan Media : Saya yakin dalam video itu bukan Anwar

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Bukit Aman kena tipu dengan Eskay atau Bukit Aman sudah tidak selamat ?.... sumpah laknat ikut adat atau hukum ?

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Bukit Aman kena tipu dengan Eskay atau Bukit Aman sudah tidak selamat ?.... sumpah laknat ikut adat atau hukum ?

Monday, April 18, 2011

Ceramah Bob Lokman di Surau Flora Damanasara

Sebentar tadi bekas juri raja lawak Bob Lokman berkunjung ke Surau Flora Damansara untuk memberikan ceramah agama. Antara perkara menarik yang diceritakan adalah pengalamannya di dalam industri hiburan. Beliau menceritakan bagaimana kehidupannya yang tidak mendapat ketenangan dan tidak tentu arah semasa berada di dalam industri tersebut. Selepas mendapat hidayah beliau cuba untuk terus berada didalam industri hiburan dengan mengekalkan keimanan. Tapi ternyata beliau gagal kerana dugaan yang dihadapi terlalu hebat. Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk melakukan "emergency break" iaitu berhenti mengejut dari industri hiburan.

Dalam ceramahnya, dia memetik beberapa potong ayat Al Quran antaranya "Wahai orang-orang yang beriman peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari azab api neraka"(tak ingat surah apa). Dia memulakan dengan memperbaiki dirinya dahulu. Tidak cukup dengan itu ayat itu menyuruh kita melihat kepada orang yang dekat dengan kita iaitu keluarga kita.

Seterusnya dia memetik ayat "Wahai orang-arang yang beriman masuklah kamu kedalam Islam sepenuhnya dan jangan kamu ikut langkah-langkah syaitan,sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu".Dia menceritakan bagaimana kita hendak kenal jejak langkah syaitan. Caranya ialah dengan memasuki Islam secara total ataupun sepenuhnya. Sesudah itu kita akan dapat mengenal satu persatu jejak langkah syaitan yang harus kita hindari.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...